Probiyotikler ve Prebiyotikler

  • 31
    OCA

    Probiyotikler ve Prebiyotikler

    2525 defa okundu.
    Probiyotikler ve Prebiyotikler

     Canlı mikroorganizmalardır bunlar mantarlar ve çoğunlukla bakteridirler. Bağırsaklarımızda yaşarlar ve sağlıklı kişilerde fazladır. Bağırsaklarımızda besinlerin emilimini sağlar ve vitaminler (K vit, biyotin, B12, niasin) üretirler. Sindirim sistemimizde 100 trilyona yakın (1,5 kg) canlı bakteri  barınır, bunların bir kısmı zararlı bir kısmı da faydalıdır. Probiyotik bakteriler de bu faydalı gruptadır.  Zararlı bakteriler ise toksin (zehir) salgılayarak sağlığı olumsuz etkilerler.

    Prebiyotik kalınbağırsaktaki sindirilemeyen besin parçalarıdır. Probiyotik bakteriler bu prebiyotiklerle beslenerek çoğalırlar ve vücuda fayda sağlarlar.  Probiyotikler vücudumuzda bağışıklık  sistemimizi güçelendirirler, gıdaların sindirimi ve emilimine yardımcı olurlar. Probiyotik dengesini, yanlış kullanılan antibiyotikler,  bazı detoks işlemleri ve diğer mikroorganizma aktiviteleri bozabilir.

    Probiyotik dengesi bozulduğunda dışarıdan takviye ürünler ile doğal olan yoğurt ve süt ürünleri alınabilir. Özellikle kefir probiyotik anlamında çok zangin besin maddesidir.

    Probiyotiklerin  bağışıklı sistemini güçlendirdiği için besin allerjilerini ve ekzemayı önleme, kanseri önleme, yaşlanmayı yavaşlatma ve depresyonu hafifletme gibi faydaları da vardır.

    Etiketler
    2 3 4 5 6 7
Yorumlar